Meddelare: Anna Hübinett  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Gångvik

Maria Gullberg var hushållerska åt smeden Svensson i Skönvik 1865. Hon hade ofta varsel om dödsfall. - Då hon en gång gick till granngården, fick hon på vägen framför sig se ett fårtäcke. Nästa dag talade hon om synen för sin husbonde, och sade, att det snart komma att bli ett dödsfall i den gården. Så skedde ock rätt snart. - En annan gång tyckte hon sig se en skara folk, som fraktade med sig fem lik. Detta talade hon om för en person och sade: "Du var med och bar första kistan, och den var störst". Kort därefter utbröt en mycket svårartad skarlakansepidemi, som ryckte bort en hop ungdom. Då inträffade, att hon i verkligheten fick se samma likskara, som hon sett i syne förut, och det var samma ställe hon mötte den. - Den kvinnan kunde mitt under sitt arbete stanna för och stirra framför sig. Hon hade då sett något underligt. Vanligen blev hon sjuk efter dylika syner. Hon var omkr. 30 år gammal på den tiden, då jag lärde känna henne.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden II.